Wednesday 15 June 2011

SIMPLE TAPI MELELEH: CHAWAN MUSHI

Pernah makan?? Saya belum pernah makan, tapi sebab dah suka makanan jepun ni, belajar jugak la, senang rupanya membuat benda ni, penyediaannya pun cepat...boleh lah cuba...rasanya lemak-lemak dan lembut - lembut , itu yang membuatkan kita makan sampat teringat2 hingga ke esoknya...dasyatkan penangan chawan mushi ni....






Seperti yang dijanjikan , nah ini resepinya...saya dapat resepi ni dariKak Diana Arshad punya blog.

Chawan Mushi
Sumber : Diana Resepi

Bahan-bahannya
3 biji telur
2 3/4 cawan stock (ayam + soya sauce sikit) - stok hendaklah disejukkan pada suhu bilik terlebih dahulu
cendawan shitake, isi ayam, fishcake, udang - direbus sekejap
daun sup / daun bawang

Cara-caranya
1.  Pukul telur dengan garfu pelan2 jangan guna mixer yaaa nanti jadi tak lawa.
2.  Tuang stock sedikit demi sedikit kedalam telur sambil kacau.
3.  Sediakan bekas2 kecil, isi dengan inti seperti hirisian cendawan shi.take, isi ayam, fishcake dan tuangkan adunan telur tadi kedalam bekas.
4.  Kukusan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu kemudian bila sudah mendidih airnya kecilkan api dan letakkan bekas berisi telur.
5.  Kukus selama 12 minit dengan api yang perlahan dan sebaiknya jangan terlalu lama dikukus kalau tidak nanti dia tak smooth dalam ada air bubbles.

No comments:

Post a Comment