Monday, 13 June 2011

ROTI NAN, KEEMA DAGING & KARI AYAM TANPA SANTAN

Ini pulak resepi Set Roti Nann bersama Keema Daging + Kari Ayam Tanpa Santan


Resepi kat bawah ni :-

Kari Ayam Tanpa Santan

Seketul Dada ayam + sedikit bahagian bertulang - dipotong kecil
3 biji ubi kentang bersaiz sederhana- dipotong dadu
1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
2 biji bawang besar- dimesin
1 paket kecil rempah kari daging babas
1 cawan air
1/2 cawan air asam jawa dari  1/2 sudu besar asam jawa (terpulang pada tahap masam asam jawa itu sendiri ya)
sedikit minyak sayur/zaitun

cara2 :-
tumiskan bawang mesin hingga garing,kemudian masukkan kayu manis, diikuti bunga lawang, cengkih, buah dan buah pelaga, goreng sehingga wangi( api jangan terlalu kuat), kemudian, masukkan rempah kari, gaul sebati, goreng ssekejap, masukkan ayam gaulkan, kemudian masukkan ubi kentang, gaulkan sekali lagi, kemudian masukkan air. kacau dan biarkan mendidih. Apabila mendidih, masukkan air asam jawa, diikuti garam, gula. Rasakan, tambahkan apa yang kurang, biarkan kuah pada tahap kepekatan yang diinginkan.


Keema Daging

Bahan2 :
500gm daging cincang - tapi saya lebih suka guna daging biasa  saya potong dadu
3 biji ubi kentang - dipotong dadu
2 biji lobak merah - dipotong dadu
1 biji bawang besar bersaiz besar  - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong dadu
3 sudu besar tomato puri
3 ulas bawang putih - ditumbuk
3 inci halia - ditumbuk
sebatang kayu manis
sekuntum bunga lawang
4 sudu besar rempah kari
1 sudu besar sour cream (optional)
3 biji cili padi (optional)
sedikit garam masala - kalau tak ada boleh guna garam biasa tapi rasa akan jadi lain sikit la
satu sudu besar minyak zaitun
herbs ( saya tambah italian herbs 1/2 sudu teh)

cara2 :-

Tumiskan bawang besar, diikuti halia & bawang putih, kemudian masukkan bunga lawang dan kayu manis, tumis hingga naik bau, kemudian masukkan rempah kari dan tomato puri, goreng hingga terbit minyak. Bila dah terbit minyak, masukkan daging, ubi kentang dan lobak merah, gaul sebati,masukkan air , renihkan sampai mendidih, kemudian masukkan buah tomato yang dipotong dadu tadi,masukkan garam masala dan herbs. Jika suka pedas, boleh ditambah cilipadi yang dipotong halus kedalam kuah yang mendidih. Rasa dan tambahlah apa yang perlu mengikut citarasa.




Whole Wheat Roti Naan

Bahan2 ( 15 - 18 keping) :-
41/2 cawan "whole wheat flour" - Dark - kalau nak guna tepung gandum biasa pun boleh
2 sudu makan gula
1 paket yis kering
1 sudu teh garam
250ml air suam (1 cawan)
1 biji telur - dipukul manja2 
2 sudu besar minyak zaitun
4 sudu besar sour cream, boleh digantikan dengan yogurt
1 sudu teh baking powder

cara2:-
yis disatukan bersama air dan gula, ketepikan biarkan seketika hingga berbuih. Didalam bekas yang lain, satukan bahan2 kering seperti gandum, baking powder,garam, Buat lubang ditengah, masukkan sour cream, telur, minyak dan bancuhan yis, uli sehingga adunan tidak melekat pada jari. Setelah siap, biarkan adunan naik hingga dua kali ganda. Setelah itu, cubit adunan, bulatkan kecil2, canai, dan bakar di atas kuali leper dengan api yang kecil hingga kedua2 belah masak. Selamat mencuba....

Ok, akhir kata, jemputlah makan ....:D, hamba nak beradu dulu..

Ma'ah salamah......:D......

No comments:

Post a Comment