Hari ni saya buat Nasi Lemak. Di Terengganu Nasi Lemak lauk ikanlah yang paling popular, ikan yang selalu digunakan ialah ikan aye ( tongkol). Dalam keluarga, Nasi Lemak kakak saya memang paling sedap, nasib baik sempat belajar sebelum datang sini.
Disebabkan di Saudi ni memang tak ada pun gerai yang menjual nasi lemak, jadi saya dapat idea, untuk buat nasi lemak ala2 gerai...alah..yang bungkus dengan surat khabar tu, memang seronoklah sekali sekala tukar selera mcam ni, percaya atau tidak, sampai Nuhin pun makan 3 bungkus....ummi dan walidnya..tok sah cakap lah.....hihihihi..so meh kita tengok resepinya :-
Nasi Lemak ikang
Kalau diterengganu beginilah nasinya, kalau dulu 0.50 sen je, sekarang mungkin dah RM1
Ini pulak versi dalam pinggan, sila abaikan minyak yg terlebih tu yer.., walaupun ada yg dalam pinggan, tetap yang berbungkus jugak dicari....
Resepi :-
NASI :
3 CAWAN BERAS
SANTAN - AGAK2
BAWANG MERAS - 2 BIJI (MAYANG HALUS)
HALIA - SEBESAR IBU JARI
CENGKIH - 3 BIJI
GARAM
cARA2 :
SEMUA BAHAN KECUALI BERAS DI SATUKAN DGN SANTAN KACAU.
MASUKKAN DALAM NASI BERSAMA DAUN PANDAN
DIMASAK SAMPAI MASAK.
SAMBAL IKAN :
IKAN TONGKOL/TUNA/AYE ATAU APA2 IKAN YANG ADA
LADA KERING/BOH ( AGAK2 TERPULANG PADA BYK MANA NAK BUAT)
BAWANG PUTIH (3 ULAS - KETUK HALUS - IFFA KETUK NGAN PISAU THEN POTONG2)
BAWANG MERAH ( KALAU RAJIN TUMBUK,TAPI KALAU MALAS BLEND AJE)
GULA MELAKA (NISSAN)
AIR ASAL JAWA
GARAM GULA
IKAN BILIS SIKIT
BAWANG MERAH - MAYANG - 4 ULAS
MINYAK
CARA2 :
PANASKAN MINYAK - SAYA MEMANG LETAK MYK LEBIH (NANTI BILA SAMBAL DAH MASAK, CEDOK DAN BUANGKAN MYK TU)
TUMIS LADA HINGGA GARING ( MASAKAN APA2PUN KALAU NAK SEDAP TUMIS LADA DULU-TIPS DARI ARWAH NENEK)
BILA DAH GARING MASUKKAN BAWANG PUTIH - BIARKAN KEJAP JE,PASTU MASUKKAN BAWANG
MASUKKAN BAWANG MAYANG
TUMIS SAMPAI NAIK MINYAK
MASUKKAN GARAM SIKIT
THEN MASUKKAN IKAN, KECIKKAN API , TUTUP KUALI - BIARKAN KEJAP
PASTU MSUKKAN AIR ASAM JAWA.KACAU KEJAP THEN KELUARKAN IKAN TU
SBB NANTI KALAU BIARKAN IKAN TERLALU LAMA , IKAN AKAN HANCUR.
PASTU RASAKAN LA LETAK GARAM, GULA MELAKA, - RASA KAN BIAR MASAM MANIS N MASIN TU BALANCE....INI YG PALING PENTING.....BILA DAH OK, NAK MASUKKAN BILIS SIKIT PUN OK....
BILA SEMUA DAH OK, MASUKKAN BALIK IKAN TU...
NOTE : KALAU NAK KUAH CAIR BOLEH TAMBAH AIR SETAKAT YG PERLU..IKAN TU ADA ORG KUKUS DULU, THEN LETAK SAMBAL, ADA JUGAK GORENG DULU...TP SAYA SLALU BUAT MCM KAT ATAS TULA...
BAHAN HIASAN:
TELUR, KACANG GORENG,BILIS GORENG, KANGKUNG REBUS..
NOTE : SAMBAL TU KALAU NAK TAHAN LAMA TUMIS LAMA SKET DGN API PERLAHAN.
INSYAALLAH SEMINGGU PUN TAHAN..
Resepi :-
NASI :
3 CAWAN BERAS
SANTAN - AGAK2
BAWANG MERAS - 2 BIJI (MAYANG HALUS)
HALIA - SEBESAR IBU JARI
CENGKIH - 3 BIJI
GARAM
cARA2 :
SEMUA BAHAN KECUALI BERAS DI SATUKAN DGN SANTAN KACAU.
MASUKKAN DALAM NASI BERSAMA DAUN PANDAN
DIMASAK SAMPAI MASAK.
SAMBAL IKAN :
IKAN TONGKOL/TUNA/AYE ATAU APA2 IKAN YANG ADA
LADA KERING/BOH ( AGAK2 TERPULANG PADA BYK MANA NAK BUAT)
BAWANG PUTIH (3 ULAS - KETUK HALUS - IFFA KETUK NGAN PISAU THEN POTONG2)
BAWANG MERAH ( KALAU RAJIN TUMBUK,TAPI KALAU MALAS BLEND AJE)
GULA MELAKA (NISSAN)
AIR ASAL JAWA
GARAM GULA
IKAN BILIS SIKIT
BAWANG MERAH - MAYANG - 4 ULAS
MINYAK
CARA2 :
PANASKAN MINYAK - SAYA MEMANG LETAK MYK LEBIH (NANTI BILA SAMBAL DAH MASAK, CEDOK DAN BUANGKAN MYK TU)
TUMIS LADA HINGGA GARING ( MASAKAN APA2PUN KALAU NAK SEDAP TUMIS LADA DULU-TIPS DARI ARWAH NENEK)
BILA DAH GARING MASUKKAN BAWANG PUTIH - BIARKAN KEJAP JE,PASTU MASUKKAN BAWANG
MASUKKAN BAWANG MAYANG
TUMIS SAMPAI NAIK MINYAK
MASUKKAN GARAM SIKIT
THEN MASUKKAN IKAN, KECIKKAN API , TUTUP KUALI - BIARKAN KEJAP
PASTU MSUKKAN AIR ASAM JAWA.KACAU KEJAP THEN KELUARKAN IKAN TU
SBB NANTI KALAU BIARKAN IKAN TERLALU LAMA , IKAN AKAN HANCUR.
PASTU RASAKAN LA LETAK GARAM, GULA MELAKA, - RASA KAN BIAR MASAM MANIS N MASIN TU BALANCE....INI YG PALING PENTING.....BILA DAH OK, NAK MASUKKAN BILIS SIKIT PUN OK....
BILA SEMUA DAH OK, MASUKKAN BALIK IKAN TU...
NOTE : KALAU NAK KUAH CAIR BOLEH TAMBAH AIR SETAKAT YG PERLU..IKAN TU ADA ORG KUKUS DULU, THEN LETAK SAMBAL, ADA JUGAK GORENG DULU...TP SAYA SLALU BUAT MCM KAT ATAS TULA...
BAHAN HIASAN:
TELUR, KACANG GORENG,BILIS GORENG, KANGKUNG REBUS..
NOTE : SAMBAL TU KALAU NAK TAHAN LAMA TUMIS LAMA SKET DGN API PERLAHAN.
INSYAALLAH SEMINGGU PUN TAHAN..
kak ifa..sampai hati dok kabo kite ade blog baru huhu
ReplyDeleterindu dgn nasi lemak ni hehehe..sedappp
ReplyDelete