KARIPAP PUSING BERINTI KARI AYAM DAN TELUR REBUS ALA IKEA
Atas permintaan En Suami, teringin nak makan karipap ala2 ikea kat Malaysia tu, saya pun buatkanlah, biasanya saya buatkan karipap biasa, tapi kali ni nak mancuba karipap pusing pulak, Alhamdulillah, hasilnya taklah mengecewakan, senang pun senang dan sedap pun sedap,....
Resepinya kulitnya saya ambil dari FP Rinchann, thanks pada empunya diri sebab sudi kongsi resepi yang mabeles ini...:D, kalau nak tengok sila klik kat SINI
Untuk Inti :-
2 biji ubi kentang bersaiz besar - dipotong dadu
1 biji bawang besar bersaiz besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - di cincang
2 biji cengkih
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 keping dada ayam - dipotong dadu
1paket kecil rempah kari babas - saya guna lebih sebab nak kasi kaw
2-3 biji telur ayam yang telah direbus
1 cawan air
2 sudu besar minyak masak
Cara2:
Tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu, masukkan bunga lawang, cengkih, buah pelaga dan kayu manis,goreng hingga naik bau dan masukkan, rempah kari, diikuti isi ayam dan ubi kentang, gaul sebati, kemudian masukkan air, biarkan mendidih dan kentang empuk, kemudian masukkan garam dan gula mengikut citarasa, biarkan kuah menjadi pekat( jangan terlalu kering), sejukkan. ketika hendak meletakkan inti diatas kulit karipap, letak sekali telur yang telah dibelah dua, kemudian tutup karipap dan kelim tepinya.
No comments:
Post a Comment