Sunday 16 October 2011

CLASSIC SCONES WITH HOMEMADE BERRIES JAM

I love scones!!!, Sebenarnya dah 2,3 hari rasa nak makan scones ni, tapi memandangkan saya tak berapa rajin, jadi saya tangguhkan dulu sampailah betul-betul rajin hari ni, cuma hari ni saya cuba resepi lain yang saya ambil dari Good Food.com.

Masa buat scones ni teringat saya dekat anak saudara saya, Sarah, masa kat kertih dulu kami sama-sama buat ni, tapi masa tu guna tepung segera, masa tu ingat lagi SArah cakap, lain kali mak long buat la ....baru rasa nikmat lebih sket...hehehhehe, so Sarah, this is for you okeh.....

Classic Scones + Homemade Jam + Cream + Hot Cappuccino...heaven sesangat....


 Bahan - bahan :
350g Tepung Naik Sendiri ( tambahan untuk tabur atas papan canai )
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
85g butter ( saya guna unsalted)
175ml susu segar
3 sudu besar gula caster
1 sudu teh vanilla
sedikit perahan air lemon ( lebih kurang 2-3 sudu besar )
Telur untuk sapu atas scones nanti
Jam, Cream atau apa2 je lah untuk makan dengan scones nanti

CARA :
Panaskan oven pada suhu 180 darjah ( terpulang pada jenis oven)
Satukan semua bahan kering, dengan menggunakan hujung jari gaulkan bahan kering dengan butter hingga menjadi seperti serbuk roti.
Kemudian panaskan susu selama 30 minit dalam microwave ( jgn terlalu panas), tapi sebab saya tak de microwave, saya panaskan atas dapur hingga suam-suam kuku, maknanya masih boleh celup jari dalam susu tu, kemudian masukkan air lemon kedalam susu suam tadi.
Setelah itu kacau sebati dan masukkan susu suam tadi kedalam adunan kering dan gaul cepat-cepat dengan menggunakan garfu,sampai sebati, adunan akan kelihatan sedikit lembik pada mulanya. Kemudian taburkan sedikit tepung diatas papan pencanai dan letakkan adunan kemudian canai ikut ketebalan yang dikehendaki, kalau nak nipis canai nipis, kalau nak tinggi cantik tu canai tebal sikit, selepas itu bolehlah potong dengan menggunakan acuan bulat atau apa2 acuan yang anda suka....letakkan di dalam dulang pembakar yang telah dileser mentega,sapukan telur pada permukaan scones, kemudian bakar selama 10 minit atau hingga kuning keemasan atau hingga masak.

Notes :  makan panas2 lebih sedap, tapi kalau nak frozenkan biarkan betul-betul sejuk kemudian simpan dalam bekas dan simpan dalam freezer.Bila nak makan panaskan dalam oven seketika.

P/S : ini basic resepi nya, untuk scones saya sebelum mencanai saya tambahkan sedikit buah-buahan kering.

Ok, selamat mencuba...ermm seronok makan scones panas-panas, sambil hirup kopi / teh panas dan bayangkan duduk kat tempat-tempat tinggi dan sejuk......

HOMEMADE BERRIES JAM

Frozen Mix Berries
Gula Batu

CARA :
Masak Berries bersama gula ( jumlah gula terpulang pada manis yang dikehendaki )
Masak hingga pekat, kalau kena cara masak jam ini akan tahan berbulan-bulan, InsyaAllah

No comments:

Post a Comment