Saturday 23 July 2011

SEAFOOD LASAGNA


Sepanjang hidup saya, ini adalah kali ke 2 buat lasagna, kali pertama waktu mula2 kahwin, tapi tak jadi..kelakar sungguh ingat masa mula2 kawin, naive sangat2..masak pun tak reti, ada ke saya masak lasagna saya tak rebus dulu kulitnya...haruslah jadi keras kan....:D

Dan percubaan kali ke 2 Alhamdulillah...sangat sangat memuaskan hati...percaya atau tidak, kami tak leh berenti makan....bahaya betul...dah lah makanan tidak sihat.....:D. En suami bagi rating 9/10...:D

Resepi ni saya olah sendiri mengikut citarasa saya serta ikut dan rasa yang pernah saya makan dulu-dulu.





Seafood Lasagna - fresh from oven..


Creamy & Yummy..

Sepatutnya tunggu sejuk sikit baru potong...baru nampak dia punya layer....tapi sebab kes dah tak sabar kan.....


Resepi :

Panaskan oven pada sushu 180 - 200 darjah ( terpulang pada keadaan oven masing2 ya)

Bahan2 : -
mozarella cheese - sedikit
4 Keping pasta untuk lasagna - (terpulang pada saiz bekas ye)
* Kulit ini direbus mengikut arahan pada kotak.bila dah masak kulit ditoskan, jangan lupa letakkan sedikit minyak agar kulit tidak melekat .

Bahan2 untuk sos merah :

5 sudu besar tomato puri
5 ulas bawang putih - dicincang halus
udang segar - dipotong kecil 
jejari ketam - dipotong kecil 
sedikit minyak zaitun untu menumis
satu sudu teh lada sulah /hitam
oregano
bawang putih panggang (optional)
cili padi jika suka pedas
garam secukup rasa

Cara :-
Panaskan minyak , kemudian tumiskan bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan tomato puri, diikuti dengan bahan2 mentah ( udang dan jejari ketam), kacau sebati masukkan garam, oregano, bawang putih dan lada sulah . tutup api dan ketepikan.

Bahan2 untuk sos putih

400ml susu segar - i used low fat milk - actually nak lagi lemak guna full fat yea.
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar butter
3 slices cheddar cheese
1 tin kecil krim masakan - kat malaysia boleh guna nestle cream

Cara2 :-
Satukan susu, butter dan tepung. Kacau sampai sebati ( tak ada ketulan tepung) kemudian masakkan diatas api yang kecil kacau hingga semua sebati, kemudian masukkan krim masakan dan cheddar cheese, rasakan kalau kurang masin, boleh tambah garam. kacau hingga sos pekat. Tutup api ketepikan.

Cara membuat lasagna :-
Didalam bekas hamparkan sekeping kulit lasagna, kemudian, letakkan sos merah, kemudia diatas sos merah lapiskan sos putih hingga menutupi sos merah, kemudian letak sekeping lagi kulit lasagna dan ulangi langkah tadi hinggalah sampai kepada kepingan terakhir. lasagna hendaklah ditutupi dengan kulitnya dibahagian paling atas.  Seterusnya taburkan mozarella cheesee. Kemudian bakar lasagna tersebut hingga permukaannya kuning keemasan ( tapi saya suka kalau cheese tu hangus2 sikit)





No comments:

Post a Comment