Sunday 25 December 2011

ROTI BOY /MEXICAN BUN ALLA ZARIF


Dah lama ada request suruh buat roti boy ni..tapi mengenangkan 2,3 kerja juga nak kena buat, projek tu tertangguh-tangguh sampai lah satu hari tu , bila pi rumah kawan kat Riyadh, tolong dia buat baru tahu rupanya tak de lah leceh mana buatnya.....so, kebetulan hari  ni ada jemputan dari kawan, saya pun merajinkan diri buat roti ini...:)

Resepinya saya ambil dari myresepi....so inilah hasilnya....

Roti Boy / Mexican Bun

Untuk resepi saya copypaste sahaja dari Myresepi.


Komen dari hubby : 2 thumbs up sama mcm Mexican Bun Kat Malaysia ..( wa dalam hati kembang  semangkuk you...:P )


Resepi Sumbangan : Lilydvalley My resepi

Bahan untuk Filling
a)200 gm mentega
b)1/2 teaspoon vanilla essence
c)70 gm brown sugar

Bahan Untuk Topping
a)200 gm mentega
b)160 gm gula icing
c)3 biji telur grade A- pukul sedikit 
1 sudu kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
200 gm tepung gandum

Cara:
Filling - Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Topping - Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.

Bahan doh roti :
  • 500 gm tepung berprotin tinggi - diayak 
  • 2 sudu kecil bread improver + 2 sudu kecil bread softener
  • 20 gm susu tepung
  • 75 gm gula castor
  • 3 sudu kecil dry yis
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 biji telur - dipikul
  • 250 ml air @ susu segar  ( jangan guna susu segar jika dah masukkan susu tepung )
  • 60 gm mentega
Cara membuat doh :
  1. Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  2. Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.Masukkan telur dan air @ susu segar.
  3. Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit. Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  4. Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti @ filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar. Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega @ minyak @ tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm. 
  5. Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  6. Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.

No comments:

Post a Comment