Sunday, 2 October 2011

Chilled Manggo Cheesecake

Hi all...

Beberapa hari yang lepas , saya buat Chilled Mango Cheesecake...ni semua gara2 tengok gambar En Mat Gebu kita.....geram sungguh, sekarang dekat Saudi bukan musim mangga, jadi susah sikit nak cari, kalau ada pun mahal, sekilo sampai SR24, tapi dah geram punya pasal, saya beli jugak, tapi sebiji aje....

Dengan semangat yang berkobar2, saya pun mulakanlah operasi...dan Alhamdulillah, menjadi sebagaimana yang dibayangkan...suka...suka sangat...

Komen saya, sejujurnya, rasanya totally tak sama dengan blueberry chilled yang pernah saya buat dulu..masing2 sedapnya berbeza, rasa cheese tu tak terasa sangat...dan manis sikit pun ya..mungkin sebab mangga tu dah sangat manis..jadi next time kalau nak buat kena kurangkan gula la kot..dan kalau saya, saya lebih suka kalau cheesecake tu masam..so lain kali nak tukar pada buah2 yang masam seperti strawberry, blueberry, atau apa2 berries lah ,tapi apa2 pun feedback dari orang2 yang telah memakannya, cakap sedap... Alhamdulillah.

Yang saya suka buatnya amatlah mudah, cepat....dan tak sakit kepala nak tunggu kek masak....kacau itu ini, masukkan dalam peti ais, then boleh tunggu sambil tengok tv...hehehe...

Marble no - bake cheesecake..yg buat dulu, resepi nanti lah ye


Ok jom tengok resepi...




MANGO CHILLED CHEESE CAKE
SUMBER : DAPUR TANPA SEMPADAN
RESEPI ASAL : KAT SINI

Bahan2 :

200 gm biskut marie ( I used digestive )
100 gm mentega - dicairkan
250 gm cream cheese ( i used 220gm, itu aje yang ada )
60gm gula halus
2 buah mangga masak 1 kisar isinya, 1 lagi didadu ( since i bli sebiji saiz besar, jadi sebelah dadu dan sebelah lagi kisar )
1 1/2 sudu besar gelatin halal
125ml air suam
200ml whipping cream, disejukkan  ( i used 220ml )

CARA2 :

1.Biskut marie dihancurkan  dan masukkan mentega cair sikit2 hingga dapat adunan yang boleh dikepal..

2. Ratakan biskut kedalam loyang untuk memudahkan kek dikeluarkan dicadangkan guna "spring-form", (saya guna spring form 8 inci,) bila dah ratakan dan mampatkan letak loyang dibahagian sejuk-beku peti ais.

3. Sementara itu, putar cream cheese dan gula halus hingga menjadi krim dan kemudian masukkan puree mangga.sebatikan dan ketepikan.

4. Dalam bekas yang lain, putar whipping krim hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cream cheese, gaul sebati ( saya gaul dengan spatula sahaja )

5. Gelatin dilarutkan didalam air suam hingga betul2 larut hingga jernih..dan masukkan kedalam adunan cream cheese, gaul sebati, kemudian masukkan sebahagian daripada mangga yang didadu tadi kedalam adunan,

6. Tuang adunan kedalam loyang yang disejukkan tadi, ratakan, dan simpan semula dibahagian bawah peti ais selama 3-4 jam...

7. Potong dan boleh makan...sedapppp.....

p/s : selain mangga, boleh juga diganti dengan buah buahan lain...:D




2 comments:

  1. eisk3.. i love cheesecake! yummeh! beb, apsal tulisan dlm blog ni mcm susah nak baca?? huhu

    ReplyDelete
  2. oooo ye ke...nanti aku tukar ek bim...:D hiks

    ReplyDelete